Általános tudnivalók a piskótáról és készítéséről

Kedves olvasó! Rengetegen kérdezték már tőlem hogy mi az oka annak, hogy összeesik a piskóta, hogy a piskótatekercs kirepedezik. 
Nos, mindenki jól figyeljen. Az egyszerű háziasszonyoknak bizonyára ismerős az a kifejezés hogy vizes piskóta. ezt EL KELL FELEJTENI. A vizes piskóta ugyanis nem megfelelő egy torta elkészítéséhez, mert túl nehéz. Illetve még valami. Jön a kérdés, hogy mitől lesz szép magas a piskótánk? Hát nem a sütőportól. A piskótába TILOS sütőport tenni. Leírom a receptjét a piskótának (amit tortákhoz használunk), és amit a piskóta tekercshez használunk. 

Torta piskóta (26 cm es tortaformához)

-8 tojás (szétválasztva)

-16 dkg kristálycukor

-16 dkg liszt

Ha a tojásokat szétválasztottuk, akkor a fehérjét elkezdjük habbá verni, és fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, míg kemény habot nem kapunk. Ezután már csak óvatosan dolgozunk, nehogy nagyon összeessen a hab. Ezután belekeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztet. A tortaformát nem kell vajazni se zsírozni se lisztezni, elég ha az alsó részére sütőpapírt rakunk és kész. 180 fokon sütjük, kb 20-25 perc alatt megsül. És még egy fontos dolog a sütéshez. Ne tűpróbával nézzük meg, ha úgy gondoljuk hogy már jó. Egyszerűbb ha kicsit kihúzzuk a tortaformát (ne vegyünk ki csak kicsit húzzuk ki a sütőből) és az ujjainkkal enyhén megnyomkodjuk. Ha úgymond "recseg" a piskóta, akkor még 5 percet hagyjuk sülni. És kész is a torta alapja :)

A piskóta tekercs receptje ugyan ez, kiegészülve 2 evőkanál olajjal, amitől rugalmasabb lesz a tészta. Sütés előtt béleljük ki a tepsit sütőpapírral, aztán kenjük el rajta a piskóta tésztát. (nem érdemes sokáig kenegetni, mert összeesik a hab, határozott gyors mozdulatokkal kenjük, egy kenőkés (nem a vajazós késre gondolok ;) segítségével) Ugyanúgy 180 fokos sütjük, VISZTONT!!!! ezt nem 20-25 percig sütjük. Kevesebb ideig kell amíg még fehér a piskótánk, de már meg van sülve (csak nem aranybarnára). Ha kivettük a sütőből kivesszük a papírral együtt a tepsiből és azonnal feltekerjük a papírral (még nem töltjük be) és így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt akkor kitekerjük, lehúzzuk róla a papírt, betöltjük és könnyedén feltekerjük. Ennyi lenne a 2 recept, és készítési módja. Remélem tudtam segíteni Kedves olvasó! :)

U.i.: melegen ne próbáljuk meg lehúzni a sütőpapírt a piskótáról, vagy különben a piskóta bánja 

Kommentek
  1. Én